Naptej és védelem vagy D-vitamin? 2.0

2012.02.25 13:05

Visszavonhatatlanul itt a tavasz! Végre! Ezt vártuk egész télen! :-)))

Csodásan süt a nap és ilyenkor mindenki, aki csak teheti a szabadban tölti az idejét. Ezt nagyon jól is tesszük, hiszen mindannyiunknak szükségünk van a friss levegőre, a napfényre. Testünknek-lelkünknek jót tesz!

Éppen 1 hete írtam egy cikket a napfényről és a D-vitaminról. Itt elovashatod:  

https://www.arthritis-mentor.com/news/sut-a-nap-gyujtsunk-be-egy-kis-d-vitamint-/

Tehát pontosan tudjuk, mennyire fontos, hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jusson. Különösen az Artritiszben érintettek számára, hiszen bizonyítottan elősegíti a megelőzést és a gyógyulást is!

Tavasztól őszig ( vagy amikor süt a nap és a bőrünket éri) meg is kaphatjuk ebből a forrásból. De azt is tudjuk, hogy a bőrünket meg kell védenünk a napozás okozta káros sugárzástól! 

Én ráadásul a hófehér bőrűek közé tartozom és még anyajegyeim is vannak, tehát különösen vigyáznom kell !

Éppen ezért mindig bekenem magam SPF 30-as naptejjel, ha csak egy közeli helyre megyek is. Ezen kívül SPF 15-ös védelem van a nappali hidratálómban és a szájfényemben, SPF 20-as az alapozómban! Szóval védve vagyok, szinte teljes mértékben!

Az SPF szám jelzi az UVB védelem szintjét és egy új EU-szabvány szerint külön fel kell tüntetni, hogy az adott termék biztosít-e UVA-védelmet.

De vajon, ha naptejet használunk vagy más UV szűrőt, ez akadályozza, hogy D-vitamin keletkezzen a bőrünkben?

A D-vitamin keletkezéséhez ugyanis szükség van az UVB sugarakra, egy SPF 30-as naptej viszont kiszűri az UVB 98%-át. Ez akkor igaz, ha mindig és mindenhol használjük a bőrünkön, 2 óránként újra kenjük. Ha nem vízálló, fürdés után ismét kenjük és főleg elegendő mennyiségben! Kutatások szerint a legtöbben nem így tesznek! Éppen ezért tud elegendő D-vitamin termelődni a bőrünkben naptej használata mellett is, még árnyékban is.

Nagyon vigyázzunk a bőrünkre, hiszen maradandó károsodásokat okozhat egyetlen leégés is. Most szépen elmúlik, de a bőrünk "emlékezik" és ha nem gondoskodtunk róla megfelelően, évek múlva is megjelenhet egy elváltozás, a mai óvatlanságunk miatt!

Mindemelett, főleg az őszi-téli időszakban fogyasszunk D-vitaminban gazdag táplálékot és táplálékkiegészítőt, de csak a számunkra szükséges mértékben!