Rólam

A nevem Borbély Edith, Budapesten élek.

2009. decemberében kezdődött. Azt hittem, influenzás vagyok: lázas voltam, rázott a hideg, fájtak a végtagjaim, viszont nem köhögtem, nem fújtam az orrom, nem volt semmilyen légúti problémám.

Amikor a hátamban furcsa szurkálást kezdtem érezni, orvoshoz mentem, aki tüdőröntgenre küldött. Nem találtak semmit.

A következő hónapokban újabb és újabb tünetek jelentkeztek rajtam, szép sorban, de akkor még nem sejtettem, hogy mi lehet ez...

Bedagadtak a talpaim, lábfejem és az ujjaim a lábamon és a kezemen is. Márciusban egy 3 napos szeminárium után annyira elkezdett fájni a jobb vállam, hogy az már elviselhetetlen volt és a karomat sem tudtam felemelni. Ekkor jutottam el előszőr a Reumatológiára.

Diagnózis: nyáktömlő gyulladás. Szteroid injekció. Heti 1x , 3 hétig. Mire a harmadik injekciót is megkaptam, már a bal karom is ugyanilyen állapotba került. Ekkor kezdett gyanakodni az orvosom, hogy miről lehet szó.

A Rheumatoid Arthritis-t (RA, Sokizületi gyulladás) nem könnyű diagnosztizálni, 5 hónap telt el eddig! 

Non-szteriod gyulladáscsökkentőket kaptam és közben mindenféle vizsgálatokra jártam.

Elkezdtük keresni, hogy mi okozhatta a betegséget. Góckeresés: fogorvos, nőgyógyász, fül-orr-gégész.

Eredmény: 1 db gyulladt mandula.

"-Mikor szeretné kivetetni?"

A válaszom: -Doktornő, őszintén szólva:soha. Biztos, hogy ez okozza a gyulladást? Nem. Akkor inkább megtartanám, még szükségem lehet rá...

Elkezdtem a saját kezembe venni a dolgot. Addig is sok mindennek utána néztem már a témával kapcsolatban.

Orvosok által írt könyveket bújtam és persze az internetet. Rengeteg egymásnak ellentmondó információval találkoztam, de a több, mint 10 éves képzés az egészséges életmódról és persze a józan ész segített abban, hogy eldöntsem, merre és hogyan tovább.

Mert igaz, hogy nagyon megkedveltem a Reumatológusomat, de a szimpátia kevés, ha az a kérdés, hogy tolókocsiba kerülsz-e vagy sem, tudsz-e majd fogni a kezeddel vagy megéred-e a 40. születésnapodat.

Egyre rosszabb fizikai állapotba kerültem, nehéz és fájdalmas volt még a legapróbb mozdulat is, már szinte minden izületemet érintette a betegség. Egyre csak fogytam, folyamatosan csökkent az étvágyam és nem maradt bennem az étel 5 percnél tovább...

Éjjel nem tudtam aludni, de még a másik oldalamra fordulás is hosszú percekbe és rengeteg erőfeszítésembe került. Reggelenként fájdalommal és merev, duzzadt izületekkel ébredtem, csak segítséggel tudtam felkelni, leülni, öltözni, szelni egy szelet kenyeret...  

Az orvosok nem bíztattak semmi jóval, pedig eljutottam az ország legjobbjaihoz.

Az Arthritis a mai napig egy gyógyíthatatlannak mondott betegség. Csak a tünetek egyhítésére tudnak gyógyszereket adni, azoktól tényleg senki nem fog MEGgyógyulni, az biztos. Szteroidokról és immunszupresszánsokról van szó (az immunrendszer gyengítésére szolgál!), amelyeknek viszont olyan mellékhatásai vannak, mint pl.: csontritkulás, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zöld- vagy szürkehályog, vakság, izomsorvadás, májkárosodás, vesekárosodás, fertőzéshajlam... soroljam még?

Amikor kijöttem az ORFI-ból egy orvostól, aki valóban mindent megtett, hogy segítsen és felírt nekem 3 különböző gyógyszert, alig vártam, hogy hazaérjek és megnézzem a neten, mit is írnak ezekről a gyógyszerekről. A fenntieket találtam.

Nem tartott sokáig, hogy megválaszoljam magamnak, hogyha valamit beszedek, de nem gyógyulok meg tőle, viszont lebénulhatok vagy megvakulhatok, akkor kell-e nekem az a "gyógyszer"?

Kerestem és megtaláltam a megoldást és most 2 évvel azután, hogy ez a történet elkezdődött: köszönöm szépen, JÓL VAGYOK!

Már nem merevek az izületeim, nem recsegnek-ropognak, NINCS FÁJDALOM, tudok mozogni, járni (gyorsan is, lépcsőn is), önállóan leülni, felállni, írni, énekelni... :-)))

Nehéz volt, nagyon nehéz és küzdelmes, amin keresztülmentem, de most nagyon boldog vagyok! Óriási, fantasztikus érzés, hogy rendbejöttem!

Mivel nekem sikerült meggyógyulnom és pontosan tudom, hogy mitől, szeretném megosztani mindenkivel, aki MEG AKAR GYÓGYULNI! Ezért úgy döntöttem, írok egy könyvet, amiben részletesen leírok minden információt, amire szükséged lehet, és a családod, barátaid is könnyebben megérthetik, hogy min mész keresztül. Hamarosan megjelenik... :-)

De addig is itt, a Facebook-on és a Twitter-en nyomon követheted azokat az információkat, amit feltöltök, hogy a segítségedre legyenek!

Akinek RA-ja vagy más izületeket érintő betegsége van, nem mindegy, mennyi súlyt cipelnek az izületei, ezért már kapható itt, a weboldalamon egy eBook, amit természetesen az egészségesek is használhatnak! Ebben leírom, hogyan érheted el az Ideális testsúlyodat és hogyan tarthatod meg, bármilyen szintű mozgásra vagy képes- jelenleg. Mindezt egészséges módon!!!

...és itt vagyok Neked. Írj, ha bármilyen kérdésed van, vagy segítségre van szükséged!

 

Gyógyulj velem!  Edith