Mi az a Reumatoid Arthritis?

Magyarul Sokizületi gyulladás. Egy nagyon csúnya betegség. Van, akit gyorsan támad meg, van aki felé lassan settenkedik.

Bárkit megtalálhat. Lehet idős, fiatal, gyerek, férfi vagy nő, de háromszor annyit nőt érint, mint férfit.

Autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az embert a saját immunrendszere támadja meg. Az RA esetében elsősorban az izületeket, csontokat, de akár a belső szerveket is idegenként, ellenségként kezeli és el akarja pusztítani. Az Arthritisznek sok fajtája van, különböző szerveket érintve.

Nagyon nehéz felismerni, általában amikor a tünetek jelentkeznek, a betegség már előrehaladott állapotban van és komoly pusztítást végzett.

(Nem szabad összetéveszteni az Arthrózissal, ami az izületek kopásával járó, NEM autoimmun betegség és többnyire idős korban jelentkezik. )

  • Mitől alakul ki? A genetikailag arra hajlamos embereknél külső környezeti hatások és/vagy életmód idézheti elő az autoimmun-folyamat elindulását. Pl.: túlsúly, dohányzás, fogamzásgátló tabletta szedése, lelki megrázkódtatás, tartós stressz, baktérium- vagy vírusfertőzés...
  • Melyek a kezdeti tünetei? Általános rossz közérzet, hőemelkedés, láz, izomlázra emlékeztető érzés, gyengeség, étvágytalanság, fogyás, izületek fájdalma, duzzanata, meleg érzete (főleg kéz- és lábujjak, térd, váll, csukló). Izületek reggeli merevsége, ami legalább 1 órán át fennáll.
  • Kezelési lehetőségek: A Reumatológus gyógyszeres kezelést és fizioterápiát tud felírni. A betegséget gyógyíthatatlannak mondják, mivel ez az orvostudomány jelenlegi álláspontja. A gyógyszeres kezelés maximum a tünetek (fájdalom, gyulladás) enyhítését ígéri, de cserébe nagyon súlyos mellékhatásokat adhat, mint pl.: magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, a szem súlyos elváltozásai, akár a látás elvesztése, tüdőgyulladás, májkárosodás, csontritkulás... és még percekig sorolhatnám.

   A gyógytorna nagyon fontos és hasznos a felépülésünkhöz, mindenkinek ajánlom! A gyógyfürdő is sokat segít, ha nincs gyulladásban a szervezetünk, de maximum 32 C-os vízhőmérsékleten!

Az, hogy valaki igénybe veszi-e a gyógyszeres kezelést, mindenkinek a saját döntése! Érdemes azonban a döntés előtt alaposan tájékozódni, információt gyűjteni! Én is így tettem, aztán átgondoltam és kockáztattam. A szívemre és a józan eszemre hallgatva úgy gondoltam és gondolom még mindig, hogy inkább bevállalok egy "bizonytalan" gyógyulást gyógyszerek nélkül, mint egy szintén bizonytalan gyógyulást plusz egyet ezek közül a mellékhatások közül!

Miért? Mert a szervezetem is "dolgozik", ha nincs elnyomva gyógyszerekkel! Hiszem, hogy minden rendelkezésünkre áll, hogy egészségesek legyünk, csak tudnunk kell, hogy mit tegyünk a testünkbe, hiszen az hatással van a működésére!

Ezenkívül MINDEN a fejedben dől el! Ha meg akarsz gyógyulni, hiszel benne, hogy meg fogsz és teszel is érte, akkor úgy is lesz!

Van egészséges út is a gyógyuláshoz! Én ezt az utat megismerve jöttem rendbe és szívesen megismertetem mindenkivel, aki komolyan gondolja, hogy meg akar gyógyulni!