SÜT A NAP! Gyűjtsünk be egy kis D-vitamint!

2012.02.18 14:57

Csodálatos napsütésre ébredt ma Magyarország! Úgy néz ki közeledik a tavasz, de legalábbis kapunk egy kis ízelítőt! :-)

Remélem, hogy kihasználjátok a jó időt és tesztek egy D-vitamin gyűjtő sétát a családdal.

A D-vitaminra mindenkinek szüksége van. Hiánya hozzájárulhat pl. a csontritkuláshoz (ugyanis nélküle a kalcium nem tud beépülni a csontokba), különböző gyulladásos, illetve autoimmun betegségek kialakulásához ( Arthritis, Crohn-betegség), depresszióhoz, angolkórhoz, psoriasishoz, ekcémához, különböző daganatos betegségekhez.

Hogyan juthatunk D-vitaminhoz?

Táplálékaink közül a tej, tejtermékek, tojás, máj, szardínia, lazac, hering, marhahús tartalmazza a legtöbbet. A legmagasabb D-vitamin tartalma a kecsketejnek, kecskesajtnak van és ezt az Arthritis-esek is nyugodtan fogyaszthatják, gyulladásos időszakban is! 

A másik lehetőség pedig a napfény által a bőrben keletkező D-vitamin! Tavasztól őszig (de akár télen is) napi fél óra sétával feltölthetjük a D-vitamin raktárunkat, mozogtunk is és jobb kedvünk is lesz!

A téli időszakban és amíg aktív volt az RA, táplálkozáskiegészítő formájában is szedtem D3 vitamint, mert több olyan kutatási eredményt találtam, mely szerint segít a gyógyulásban.

Az sem lehet véletlen, hogy akár Európát vagy Amerikát nézzük, minél délebbre, melegebbre megyünk, annál kevesebb embernek van RA-ja és minél északabbra, annál többnek!

Gyerünk a napra!!!