VÍZ = ÉLET

2012.03.22 15:35

A víz a egyik legfontosabb elem a Földön és az egyik legfontosabb anyag az ÉLEThez.

Étel nélkül lehetséges élni, akár 40 napig. Vannak emberek, akik 40 napos böjtöt végeznek akár vallási vagy más okokból. Ismerek olyan Lelkipásztort, aki 40 napig nem evett, csak vizet vett magához és nem lett semmilyen egészségügyi problémája. De azért Neked most nem kell ebbe belefognod, ezt csak nagyon erős hittel lehet megcsinálni és csak egészséges embereknek szabad!

Oxigén nélkül max. 2 percig lehet életben maradni maradandó károsodás nélkül. Olyanról még nem hallottam, hogy valaki nem vesz levegőt, mert minek... Viszont sajnos, rendszeresen hallok olyan emberekről és ismerek is olyan embereket, akik alig vagy nagyon kevés vizet isznak. Pedig víz nélkül maximum 2-3 napig élhetsz! 

Persze, vannak csodák, de azt pont azért hívják csodának, mert nem történik meg minden nap! Mint például, amikor a Haiti földrengés után 1 héttel találtak a romok alatt egy élő csecsemőt, az csoda volt! A legtöbb ember nem bírja ki 2-3 napnál tovább víz nélkül, nem éli túl semmiképpen!

De lehet, hogy azért, mert egyébként sem fogyaszt elég folyadékot és már minuszból indul például egy ilyen extrém helyzetnél ?!

Nézzük meg, mennyi vizet kellene innunk naponta! Igaz, hogy a zöldségekből, gyümölcsökből is nyerünk folyadékot, eszünk levest, iszunk zöldség- és/vagy gyümölcslevet, de most csak a tiszta vízről van szó, ne számolj hozzá semmi mást!

Mindenki egyszerűen kiszámolhatja, hiszen alapvetően a testsúlytól függ a szervezetünk vízigénye.

A testsúlyunk osztva 10-zel, szorozva 3,5 dl-rel !

Tehát, ha 50 kg vagy, akkor 5x0,35 L = 1,75 L  Ez a minimum! Ha sportolsz vagy más plusz fizikai aktivitást végzel, nem csak ülsz és fekszel mozdulatlanul egész nap, akkor még tegyél hozzá minden 20 perces mozgáshoz 1 pohár vizet! 2,5 dl-s pohárral.

Nyáron a nagy melegben, amikor még jobban izzadunk, párologtatunk, természetesen még több folyadékbevitelre van szükségünk. Ekkor a szokásos 2-3 L helyett igyunk 4-5 L-t naponta!

Akkor is hozzá kell tennünk a napi minimuhoz, ha kávét, fekete teát, kólát vagy alkoholt iszunk! Minden koffein tartalmú ital elfogyasztása után igyunk meg ugyanannyi vizet, ezzel éppen pótoljuk a veszteséget. Az alkohollal nincs túl sok személyes tapasztalatom, de az biztos, hogy sör és bor után ugyannyi vízre, tömény italok után biztos, hogy a többszörösére van szükség! Észrevettétek, hogy a fenntiek fogyasztása után hamarosan dehidratálnotok (pisilni) kell? Ráadásul nemcsak vizet, hanem különféle vitaminokat, ásványi anyagokat is elvonnak a szervezetből. Ezért van a "macskajaj" is, ha alkoholt ittál, de elég vizet nem! Itt nem jó módszer a "kutyaharapást szőrével", hogy az alkoholtól való rosszullétre ismét alkoholt iszol, mert azzal csak tovább szárítod a szervezetedet! Inkább igyál meg néhány pohár vizet, ezzel vissza pótlod a szervezeted víztartalmát! Arthritis esetén fontos teljes mértékben mellőzni az alkoholt, kivéve a fehér- és vörösbort, amiből napi 1 dl még segíthet is, de ki kell tapasztalni, mert nem vagyunk egyformák. Szóval, a koffeinnel, alkohollal legyünk mértékletesek, vizet viszont igyunk szorgalmasan!!!

 

Sokszor hallom ezt : "de én nem vagyok szomjas!"

Nem azért kell inni mert szomjas vagy, hanem azért, hogy ne legyél szomjas!!!

A felnőttek testének kb.60-70%-a víz, a szemünk 99%-a, az agyunk 75%-a! Képzeld el, mi történik, ha csak távozik a szervezetünkből a folyadék (ha akarjuk, ha nem), de nem pótoljuk!

Sok különböző tünete lehet a szervezet alacsony hidratáltsági szintjének és sok problémán, tüneten, betegségen segíthetünk ezzel az egyszerű, olcsó és szerencsére nálunk mindenki számára elérhető "gyógyszerrel"!

  • Ha a tested 1%-os vízhiányban szenved, akkor szomjas leszel.
  • 3%-os vízhiánynál romlik a sejtek anyagcseréje, száraz bőr, fáradtság, fejfájás lép fel
  • 5%-nál hőemelkedés, láz
  • 10%-os vízhiány esetén elkékülés! és járásképtelenség!
  • 20% bekövetkezik a halál.

Ha most megtudtad, hogy túl kevés vizet iszol, kezdj hozzá és tedd szokásoddá, hogy minden nap elfogyasztod a szükséges mennyiséget és ha csak egy kicsit is szomjas vagy, azonnal igyál, mert azzal a szervezeted már az 1%-os hiányt jelzi! De a legjobb, ha már akkor iszol, amikor még nem vagy szomjas!

Most már tudod azt is, mi legyen az első dolgod, ha megfájdul a fejed, fájnak az ízületeid, izmaid, izomlázad van, fáradt vagy, lázad vagy hőemelkedésed van, túl sok vagy kevés a gyomorsavad, refluxod van, epe-problémáid... igyál vizet! Igyál elegendő, jó minőségű vizet! Minden nap!

Ha állandóan éhes vagy, akkor is kérdezd meg magadtól: most éhes vagyok vagy csak szomjas? Ugyanis a legtöbben hajlamosak összekeverni a kettőt! Komolyan mondom! Próbáld ki!

A vízre szükségünk van még akkor is, ha szép, egészséges, feszes, fiatal, ránctalan bőrt szeretnénk és egészséges, nem töredező hajat, jól működő szerveket, izomzatot... stb. Nélkülözhetetlen!

Ha Artritiszed van, a megfelelő vízfogyasztással csökkentheted a gyulladást, javíthatod az ízületeid mozgásképességét! Ne feledd, az ízületek között van ízületi folyadék, ami persze nem csak vízből áll, de víz nélkül csökken a mennyisége, ami csökkent működéshez, gyulladáshoz, fájdalomhoz vezet!

TEHÁT: IGYUNK VIZET! Egészségünkre! :-)

Szeretnéd tudni, hogy milyen vizet igyál? A következő cikkemben erről és még néhány fontos dologról írok a víz kapcsán!