Útmutató a táplálékkiegészítők dzsungelében

2012.11.05 01:54

 

Amíg gyerekkoromban csak a patikában lehetett vitaminkészítményeket kapni, addig ma már a bevásárlóközpontokban, a benzinkutakon, direktértékesítés útján, vagy akár az interneten keresztül is hozzájuthatunk. Amíg régen csak 1 féle C-vitamin létezett, addig ma már megszámlálhatatlanul sok. Ezt hívják úgy, hogy "a bőség zavara".

Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy Magyarországon nem kötelező bevizsgáltatni és engedélyeztetni a táplálkozáskiegészítőket forgalombahelyezés előtt, sem később. Csak véletlenszerűen kiválasztott termékeket vizsgálnak be és időnként hallhatunk is olyan híreket, hogy ezt vagy azt a terméket kizárják a forgalmazásból, mert az egészségre káros! Mint ahogy a múlt héten is 36 különböző kiegészítővel történt. Ezért nekünk magunknak kell nagyon körültekintőnek lennünk, amikor kiválasztjunk a magunk és családunk részére, hogy mit szedünk be.

 

Hogyan válassz közülük? Segítek!

I. Négy csoportba tudjuk sorolni ezeket a termékeket, mégpedig a tabletták tartalmának eredete alapján; vagyis, hogy miből készül.

  1. Szintetikus
  2. Természetes
  3. Bio
  4. Organikus készítmények

Vegyük sorba őket:

1.  A szintetikus annyit jelent, hogy mesterséges alapanyagokból készülnek, laboratóriumban.

Gyerekkoromban még csak ilyeneket lehett kapni. Emlékszem pl. a C-vitaminra, aminek a sárga külső részét elszopogattam, mint egy cukorkát, de belül már egy savanyú fehér rész következett. Volna. Nem mindig. :-) Ez a fehér aszkorbinsav volt. Akkor még nem tudtuk, hogy mi is ez pontosan, csak beszedtük, mert felírta az orvos. Amit a legfontosabb tudni a szintetikus készítményekről, hogy nagyon-nagyon alacsony a felszívódásuk a szervezetünkben (max. 5-10%!!!) és ha ez még nem lenne elég: csökkentik a szervezetben más tápanyagok hasznosulását és a vesét is megterhelik!

Egyébként Te mit vinnél be szívesebben a szervezetedbe: műanyagot vagy egy valódi almát?

2. A természetes vitaminok- és táplálékiegészítők a nevükből adódóan természetes alapanyagokból készülnek, felszívódásuk elérheti a 60-80%-ot is. De hogy honnan származik az a zöldség, gyümölcs vagy például hal (az Omega3 esetében), amiből készül, az bizonytalan... Nem tudjuk, hogy a növény milyen földben nevelkedett, mennyi vegyszert kapott. Az út mentén nőtt, szennyezett levegőben vagy egy atomerőmű közelében? Milyen vízzel öntözték... stb. 

3. A bio készítményeknél már tudható, hogy nagy valószínűséggel egy minősített Bio kertészetből vagy gazdaságból származik az alapanyag. Ebben az esetben olyan növényi összetevőkkel van dolgunk, amelyek körülményeit előre meghatározzák és csak ezek megléte esetén kaphatják meg a minősítést. Génkezelésben részesült növények és az abból készül termékek nem kaphatnak bio minősítést! De ne gondoljuk azt, hogy ez teljes vegyszermentességet garantál számunkra! Határértéken belül megengedett, hogy a növények tartalmazzanak vegyszert, nitrátot vagy nitritet. Azt is fontos ellenőriznünk a csomagoláson, hogy ellenőrzött bio- vagy öko termékről van-e szó, vagy az elnevezés csupán "reklámfogás".

4. Az organikus minősítés az egyetlen, ami 100%-os vegyszermentességet jelent! Ez vonatkozik a talaj, a kártevők elleni védekezés, az öntözés, a betakarítás és a teljes feldolgozás, gyártás folyamatára egyaránt!

 

II. Ezen a szemponton kívül még fontos figyelembe venni az előállítás módját és a tablettában található egyéb összetevőket

Mivel a vitaminok felszívódásához szükség van a növényekben megtalálható fitotápanyagokra (fitonutriensekre), ezért a legmagasabb felszívódási arányt a növényi koncentrátumokból érhetjük el.  Ez azt jelenti, hogy a növény betakarítása és tisztítása után kivonják belőle a vizet és a rostot. Így kapnak egy port, amiben benne van a zöldség vagy gyümölcs "lényege": a vitaminok, az ásványi anyagok és a fitonutriensek is. Felszívódási arány: 80-100% !!! Hogy pontosan mennyi, az függ az emésztőrendszered állapotától is.

Nagyon fontos, hogy kerüljük a tartósítószereket, mesterséges színezékeket, állományjavítókat, térfogatnövelőket! Azért veszünk táplálékkiegésztőt, hogy egészségesek legyünk és maradjunk; nem azért, hogy mérgeket vigyünk a szervezetünkbe!

Ha szedsz valamit, akkor olyat szedj, ami hasznodra válik!
Összefoglalva: organikus növényi koncentrátumot, tartósítószerek és mesterséges színezékek nélkül!

 

Vajon, ha kiegyensúlyozottan táplálkozol és sok friss zöldséget, gyümölcsöt eszel- szükséged van kiegészítőkre? A válasz a következő cikkemben lesz olvasható!

 

Ha kérdésed van, ide írj nekem: arthritismentor@gmail.com

Váljék egészségedre! Edith♥