Ünnepi lakomák- mi legyen a sonkával?

2013.03.28 12:04

 

Hamarosan itt a Húsvét; de legyen Karácsony, Szilveszter vagy bármilyen családi ünnep, ezek a legnehezebb időszakok azok számára, akik valamilyen speciális táplálkozási móddal élnek. Természetesen, mindenki várja magát az ünnepet, együttlétet a családdal, barátokkal; de aztán következik az étkezés... 

A szűk családi körben valószínűleg már mindenki elfogadta, hogy bizonyos ételeket nem ehet vagy nem akar fogyasztani valaki. Akikkel a mindennapokat éljük együtt, ők tudják, értik és talán már az egész család aszerint étkezik, hogy ne kelljen duplán főzni. Van, ahol ez az álom kategóriába tartozik. Persze, ha valaki hirtelen úgy dönt, hogy pl.: vegetariánus lesz, nem erőltetheti rá a családtagjaira ugyanezt; de lehet, hogy majd idővel ők is úgy döntenek. Adjuk meg nekik a választás szabadságát! 

Minden ünnepnek megvannak a hagyományos ételei. Magyarországon Karácsonykor töltött káposzta, halászlé, mákosguba, beigli; Szilveszterkor malacsült; Húsvétkor sonka, tojás, kalács, kocsonya és mindenféle sütemény. Én nagyon szeretem mindegyiket! De amikor allergiás lettem, először a húsról kellett lemondanom 1 évre; majd egy egész listám lett arról, hogy mit nem ehetek. A tojástól a sajtig, a máktól a paprikáig, a déli gyümölcsöktől a halakig szinte minden szerepelt a listán. Allergiavizsgálattal mutatták ki az allergéneket, de megfigyelhető volt, hogy milyen étel fogasztása okoz tüneteket. 17 éven át voltam allergiás, most már tizenvalahány éve eltűnt az életemből és bármit ehetek, nem lesznek rajtam kiütések, nem okoz problémát. 

Az allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer bizonyos anyagokat (ez esetben ételeket) ellenségként azonosít be és támadásba lendül ellenük. A szervezet hisztamint termel és ez okozza a tüneteket. Az RA esetében az immunrendszer a saját szervezetünk, főként az ízületek ellen indít támadást; de ugyanúgy célpont lehet bármelyik belső szerv, érrendszer, bőr, szem- amit éppen a leggyengébbnek érzékel.

A táplálkozásunknak kiemelkedő szerepe van az egészségünk megőrzésében, helyreállításában. A tipikus ünnepi ételek pedig nem válnak előnyére. Főleg egy rossz állapotban, gyulladásban lévő szervezet számára fontos odafigyelni minden ételre, italra. 

Ha Artritiszed van és aktív, nem vagy jól, akkor azt javaslom, hogy ünnep ide-vagy oda, most NE egyél sonkát és semmilyen húst. Ugyanúgy kerülni kell a tojás és más állati eredetű fehérjék fogyasztását. Ami még kritikus: a finomított lisztek, cukrok, olajok. Tehát: sütemények, étolaj, margarin...  Vigyázni kell a tömény italokkal is, hiszen tele vannak cukorral! De nyugodtan megihatsz egy pohár fehér- vagy vörösbort, az még jót is fog tenni! Ne egyél cukorkákat, "műcsokikat".

Mit egyél? Bármi mást! Halat, salátát, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű pékárut, barnarizs, kölest... A sor végtelen hosszú! Ha nasira vágysz: dió, mogyoró, mandula, pisztácia,70%-os vagy magasabb kakaótartalmú csokoládé vagy más természetes alapanyagokból készült édesség nyugodt szívvel elfogyasztható! A Facebook oldalamra folyamatosan töltök fel egészséges recepteket.

 

Viszonylag egyszerű megvalósítani, ha otthon töltöd az ünnepeket. De ha vendégségbe megy az ember, akkor más a helyzet. Én Zalában nőttem fel és az a régió különösen híres a vendégszeretetéről. Igaz, az ország más részein is tapasztaltam hasonlókat. Szóval mifelénk a beszélgetéseket az "egyél-igyál-szedjél-vegyél" szavak sorozatos ismételgetése szakítja meg... :-)

Ha jó szívvel kínálják az embert, nehéz visszautasítani. De néha muszáj. Az egyik dolog, amit megtanultam az allergia időszakában és jól tudtam hasznosítani az RA-nál, hogy tudni kell NEM-et mondani. Ha olyannal kínáltak, amit nem ehettem meg, akkor vagy egyszerűen "köszönöm, nem kérek" volt a válaszom és ezt többnyire el is fogadják. De vannak, akik azt hiszik, hogy csak akkor kaphatják meg a "kíváló házigazda" érdemrendet, ha legalább 5 kg-t hízol, amikor náluk vendégeskedsz. Nekik már szinte muszáj valamilyen indokkal szolgálnod, hogy miért is nem kérsz a Nagyi mézeszserbójából, mert szinte követelik a tekintetükkel... 

Én azt mondom, tartsd meg magadnak a jogot, hogy kit mennyire avatsz be az életedbe és ne engedd, hogy bármit rádtukmáljanak, ami árthat az egészségednek! Te tudod, hogy Neked mi jó és mi nem, és egyedül Te vagy felelős önmagadért!

Ne stresszeld magad és ne legyen lelkiismeretfurdalásod! A negatív érzelmek legalább ugyanolyan károsak, mint a nem megfelelő étel. Ha hagyod magad rábeszélni vagy ha idegeskedsz a helyzet miatt, nem Nekik fog jobban fájni az ízületük, hanem Neked; nem Nekik romolhat az állapotuk, hanem Neked! Tehát, vedd könnyedén! Egy kedves mosollyal könnyedén lezárhatsz egy számodra kellemetlennek tűnő helyzetet. Tudod: dont worry, be happy! :-) 

A másik, hogy ne érezd lemondásnak, hogy idén kihagyod a sonkaevést! Egy fontos célért hagyod ki! Ha ezt megteszed, ha betartod a táplálkozási irányt, van esélyed meggyógyulni és újra megtenni olyan dolgokat, amit most nem tudsz, újra elutazni olyan helyekre, ahova most nem vagy képes és újra élheted azt az életet, amit nem az RA határoz meg, hanem Te! Ezért megéri, ugye? 

 

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok Neked és családodnak! 

Szeretettel: Edith♥