Szeretjük a felmelegedést?

2012.04.29 20:06

Én nagyon szeretem a meleget, a nyarat! Imádom, hogy már reggel süt a nap, csiripelnek a madarak... Meleg van, fel lehet venni a könnyű, nőies ruhákat, szoknyákat, lehetőleg virágmintákkal ... :-)

Rám most csak pozitív hatással van ez a korán jött nyár és nem okoz gondot semmilyen időjárás-változás, de még nem felejtettem el azt az időszakot, amikor akár lehülés, akár felmelegedés jött, nagyon megéreztem és megszenvedtem. Ezért arra gondoltam, megosztom veletek, hogy én mit tettem ilyenkor azért, hogy enyhítsem a nehézségeket, hogy jobban legyek.

Persze, az kell, hogy legyen a célod, hogy Te is meggyógyulj, hiszen azzal szűnnek meg ezek a problémák is!

Nyilván nem vagyunk egyformák, nem tudom, nálad mi mit idéz elő, de a legtöbb embernél, akinek aktív Artritisze van, a hideg, a szél izületi merevséget és fájdalmat okoz, a nagyon magas hőmérséklet pedig izületi duzzanatot és ennek következtében mozgási nehezítettséget. Nálam pontosan így volt.

Mint tudjuk, a hideg hatására minden összehúzódik, a melegtől kitágul. Így vannak ezzel az izmaink is, amelyek körül veszik és tartják az izületeket,csontokat.

A megoldás pedig nagyon egyszerű, elegendő a józan eszünkre hallgatni. Hidegben melegítünk, melegben hűsítünk, éppúgy, mint máskor, de figyelembe kell vennünk az izületeink érzékenységét.

A téli hidegen segíthetünk azzal is, ha melegebben öltözünk fel, ha meleg fürdőt veszünk, megmasszírozzuk magunkat (vagy valaki megmasszíroz bennünket) vagy melegítő krémeket használunk, például kapszaicin tartalmú kenőcsöt vagy melegítő hatású lóbalzsamot.

A túlzott melegben is segít egy kellemes zuhany, de vigyáznunk kell a víz hőmérsékletével! Legjobb, ha télen-nyáron egyaránt langyos vizet használunk, max. 32 C fok az ajánlott!

A megfelelő folyadék-fogyasztás segít a szervezet hőháztartását egyensúlyban tartani. Nagyon fontos, hogy a nyári melegben sokkal több folyadékot kell innunk és az eltávozott ásványi anyagokat is pótolnunk kell!

Fázol? Igyál vizet! Meleged van? Igyál vizet!

Ha a melegtől duzzadtak az izületeid, fontos, hogy egyél sok friss zöldséget, gyümölcsöt és magas omega3 tartalmú ételeket: tengeri halakat, lenmagot, diót. Ha ezekből nem eszel eleget, fogyassz táplálkozás-kiegészítőt! (Ha szeretnéd tudni, hogy milyet és mennyit ajánlok, írj egy e-mailt nekem.)

A duzzanatot kívülről kezelhetjük hideg vizes borogatással, jeges hűtéssel, jégzselével, hűsítő lóbalzsammal vagy Inno Rheuma krémmel. Ezeket a kezeléseket nem elég egyszer elvégezni, hanem naponta többször, rövid ideig való alkalmazással! Főleg a jeges hűtéssel légy óvatos és figyelj arra, hogy a jeget ne tedd közvetlenül a csontokra, mert azzal több kárt okozhatsz...

Ugyanígy vigyázni kell a ventillátorokkal és légkondícionáló berendezésekkel is! Ügyeljetek arra, hogy a hideg levegő ne érjen közvetlen közelről és ne egyenesen Rád legyen irányítva!

Mi a helyzet a napozással? Hiszen a Nap melegít! Fontos, hogy minden nap menjünk ki és élvezzük a napfényt, gyűjtsünk be némi D-vitamint, de figyeljünk a szervezetünk jelzéseire! Kerüljük az erős napfényt, ezért inkább de. 11 óra előtt és du. 15h után napozzunk és mindig használjunk naptejet! Védjük a bőrünket a káros sugárzástól, így is jut nekünk a D-vitaminból!

Én azt javaslom, hogyha duzzadtak az izületeid, csak rövid időre menj a napra és figyeld, hogy mit érzel. Ha jólesik, legközelebb növelheted az időtartamot. Nekem nagyon jót tett a napozás és biztos az sem véletlen, hogy a Föld déli féltekéjén, ahol meleg van, napsütés, tenger, ott alig lehet RA-s beteget találni és minél északabbra megyünk, annál többen érintettek az Artritiszben!

 

Tehát, ha teheted, nyaralj tengerparton! Fél gyógyulás!

 

Kívánom, hogy legyen vidám nyarad és LEGYÉL JÓL! :-)