MOZGÁS!

2012.03.08 01:53

Sokan kérdezték tőlem, mitől gyógyultam meg. Ilyenkor úgy érzem, azt várják, hogy mondjak egy dolgot. Nem tudok. Ez összetett. Éppen úgy, ahogy mi emberek is összetettek vagyunk. Van testünk, lelkünk, szellemünk. Vajon, ha a testünk beteg, elég azzal foglalkozni? Semmiképpen. De valahol el kell kezdeni. Sokféle aspektusról, témáról írtam már és nem tudom, Te mit olvastál el; mi az, amit magadévá tettél ezek közül. Igazából a könyvből tudod majd megkapni a teljes képet, a teljes választ. De arra még egy icipicit várnod kell. Dolgozom rajta, hogy minél előbb hozzájuthass ahhoz az információhoz, ami nekem is segített gyógyszer nélkül meggyógyulni az Artritiszből.

Egyik mozaikdarab a mozgás. Nem egyszerű; hiszen, ha éppen az RA aktív időszakában vagy, a szervezeted gyulladásban, ízületeid duzzadtak, merevek, fáj mindened, akkor éppen a hátad közepére sem kívánsz semmilyen mozgást és nem is szabad akármit csinálnod!!! De mégis muszáj! Az én tapasztalataim szerint, ha nem mozogsz, az izületeid merevek lesznek, maradnak. Nekem nagyon sokáig nem csak a reggeli izületi merevség volt része az életemnek, hanem 24 órán át tartott. Én ösztönös vagyok; egy dolog, amit javasolnak, de mégis inkább a megérzéseimre hallgatok és az RA kapcsán is végig ezt tettem.

Elkezdtem nyújtózkodni! Mondhatnám azt is, hogy nyújtani, streching-gelni. Nagyon sokat segített, hiszen a nagymértékű fogyás, az ízületek merevsége, a kevés mozgás hozott izomgyengeséget és izommerevséget is magával.

Hogyan csináld?

  • Csak, ahogy kellemes, ahogy jól esik, amikor úgy érzed! Már reggel, mikor felébredsz. Főleg, ha nehéz felkelni, mert nem tudsz megfelelően mozogni, még az ágyban fekve nyújtsd a lábaidat: sarok leszorítva, aztán lábfej leszorítva, de a lábak az ágyon maradnak! Mozgasd meg a derekad, csípőd jobbra-balra. Ha tudod, nyújts a karjaidat az ágy fejtámlája felé, ezzel a gerinced, a karod, nyakad is nyújtod. (persze nem lesz hosszabb :-))) Nagyon fontos! Csak apró, rövid nyújtásokat csinálj, csak addig nyújtsd, amíg kényelmes! Nem szabad túlnyújtani, mert el is szakadhat!!! De ne ijedj meg, csak ne feszítsd túl!
  • Az ágyban felülve is mozoghatsz. Csípő előre-hátra, karok felfelé és nyújtózkodj, mint egy macska. Ugyanígy tornásztasd az ujjaidat is; kivéve, ha mondjuk kéztőcsatorna-gyulladásod lenne, mert akkor pihentetni kell!
  • A nyújtózást csináld minél többször és sétálj, amennyit csak bírsz! Az lenne a legjobb, ha minimum napi 30 perc gyaloglást be tudnál iktatni, de előtte fontos néhány nyújtógyakorlatot végezni, hogy a térdeidnek könnyebb dolguk legyen: szembe fordulsz egy szék támlájával és megfogod 2 kézzel, a bal lábad térdben behajlítod és hátrafelé megemeled 4-szer, a jobbal ugyanígy. Aztán oldaladnál lesz a szék, bal kézzel fogod, jobb térdemelés lassan, 4-szer, u.ez ballal. Ismételd meg a sorozatot!

Indulhatsz sétálni! Kezdd ezzel, apró lépésekkel tudsz előre haladni a gyógyulás útján, viszont mozgás nélkül nem megy!

Tudom, hogy nehéz; tudom, hogy fáj, de muszáj mozognod!

Az oroszok azt mondják a tajgán: "ha megállsz, megfagysz!"

MOZGÁS!!!