Mitől lettél Artritiszes? I.rész: Testi szint

2016.04.12 05:42

Írta: Borbély Edith

Azt hiszem, ezt a kérdést mindannyian feltesszük, amikor váratlanul betoppan az életünkbe ez a furcsa, ismeretlen betegség: - ez most honnan jött, mitől van? Mert az emberek 99%-ának fogalma nincs, mi ez, vagy hogy létezik ilyen egyáltalán. Nekem sem volt. Persze, hallunk reumáról, ami az időseket érinti, előfordul derékfájás vagy kisebb-nagyobb ízületi problémák, betegségek a környezetünkben vagy akár nálunk. De ki számít arra, hogy fiatalon, 20-30-40 évesen, látszólag minden előzmény nélkül, az ízületeit és az egész szervezetét érintő krónikus, gyógyíthatatlannak mondott betegséggel találja magát szemben? Senki.

Mi okozhat Artritiszt?

A kiváltó ok, vagy okok egyaránt keresendőek a test-, a lélek-, a szellem- és a gondolkozásmódunk területén. Most csak a testiekről fogok írni. 

A tudomány jelen állása szerint, maga a betegség nem örökölhető, de a hajlam igen. Ha konkrétan RA nem is fordul elő a szülők, nagyszülők esetében, de más autoimmun betegség gyakori. Ha valaki a génjeiben hordozza ezt a hajlamot, az még nem jelenti azt, hogy biztosan megbetegszik. Viszont, ha ehhez a hajlamhoz hozzáadódik egy, vagy akár több kockázati tényező, az már előidézheti a betegséget.

A kiindulópont az, hogy valamiért az immunrendszerünk váratlanul ellenünk fordult és ahelyett hogy védené, elkezdte támadni a szervezetünk sejtjeit, szerveit. Mindez egy gyulladásban nyilvánul meg és ez tartja fenn a tüneteket: a fájdalmat, a duzzanatot, az ízületi merevséget, stb.

Tehát, az elsődleges cél: megszüntetni a gyulladást. Ahogy csökken, illetve megszűnik a gyulladás, úgy csökkennek és szűnnek meg a tünetek és áll helyre az egészség!

A leghatékonyabb, ha egyszerre 2 irányból célozzuk meg:

1. Méregtelenítéssel, gyulladáscsökkentő táplálkozással- és életmóddal csökkentsük magát a gyulladást.

2. Ugyanakkor keressük meg a gyulladás kiindulópontját, annak érdekében, hogy végleges gyógyulást tudjunk elérni. Ezt nevezik góckutatásnak. 

A góckutatás a diagnózist követően többnyire sajnos kimerül a fül-orr-gégészet, nőgyógyászat vagy urológia, fogászat területén, pedig ennél sokkal több féle oka lehet a gyulladásnak! 

 

Rizikófaktorok és lehetséges gócpontok: 

Vannak körülmények, amelyek az immunrendszer gyengítésével, mások az egyensúly felborításának előidézésével járulnak hozzá a betegség kialakulásához, míg egy 3. csoport az első kettő által okozott gyengeséget könnyen kihasználva, akár egy vírusok-, baktériumok-, vagy gombák által okozott fertőzéssel indíthatja el a gyulladásos folyamatot. 

 

- Külső környezeti tényezők: szmogos, zajos, stresszes környezet, elektroszmog. 

- Egészségtelen életmód: túlsúly, mozgásszegény életmód, kevés- vagy nem pihentető alvás, stresszes életmód, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, túlzott koffeinfogyasztás, gyógyszerek, drogok, méreganyagok; túl kevés vízfogyasztás, vitaminhiány, enzimhiány, savasító táplálkozás, nem megfelelő omega 3:6:9 arány- túl kevés omega-3 fogyasztás. 

- Fogászat: gyulladt, gennyes fog.

- Nőgyógyászati- vagy urológiai területen lévő gyulladás.

- Táplálékallergia- vagy intolerancia: a leggyakoribb a laktóz- (tejcukor) és a gluténérzékenység (Cöliákia), de lehet bármilyen ételallergia.  

- Candida

- Szivárgó bél szindróma

- Fertőzések: - influenza, Epstein-Barr (herpesz vírus), kanyaró, mumpsz, bárányhimlő, hepatitisz, Chlamydia, tüdőgyulladás, mandulagyulladás, Dengeue-láz vagy egyéb trópusi fertőző betegségek

- Lyme-kór (kullancs csípése által okozott fertőzés hozza létre)

 

A külső környezeti- és az egészségtelen életmódból fakadó tényezőkkel szemben a szervezetünknek van egy tűréshatára. Mindenkié más. Vannak, akik nem tudják, mire kellene odafigyelni, mások egyszerűen nem veszik komolyan és vannak, akik pontosan tudják, mit és hogyan kellene, de mégis feszegetik a saját határaikat, amire a szervezet egyszer csak azt mondja: eddig, ne tovább! Minél inkább nem törődünk a szervezetünkkel, annál nagyobb esélye lesz annak, hogy megbetegszünk! Ha odafigyelnénk és betartanánk az egészséges életmód alapjait, sokkal nehezebben kapnánk el bármilyen fertőzést és ha mégis, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban vészelnénk át! 

- Ugyanez a helyzet pl. a Candidával is. Hiszen ez az ártalmatlan emésztőgomba mindenki szervezetében megtalálható, de csak a legyengült immunrendszerű embereknél okoz megbetegedést, gyakran antibiotikumok szedését követően szaporodik el és ez akár ízületi gyulladáshoz is vezethet. 

- A laktózérzékenység ma Magyarországon kb. 3 millió, a gluténérzékenység kb. 1 millió embert érint. Sokan nem is tudnak róla, hogy mi okozza a tüneteiket, vagy ha tudnak, nem veszik komolyan és továbbra is fogyasztják a számukra nem megfelelő ételeket, ez pedig előbb-utóbb gyulladást okoz a szervezetükben, ami többféle krónikus betegséget, pl. ízületi gyulladást is okozhat! 

A táplálékallaergiák- és érzékenységek egyetlen hatékony gyógymódja az adott ételek elhagyása. A gluténérzékenyek esetében ez szigorú, teljes mértékű megvonást jelent, a laktózérzékenyeknél pedig egyéni érzékenység függvénye, hogy milyen mennyiségű laktózt fogyaszthatnak "büntetlenül". Ha rejtve maradnak ezek a betegségek vagy nem tartjuk be a diétát, a bélbolyhok olyan mértékben károsodhatnak, hogy ez többek között további enzim-csökkenéshez, felszívódási zavarokhoz, emésztési panaszokhoz, az emésztőrendszer betegségeihez, szivárgó bél szindrómához vezethet és a Candidának is kiváló táptalajt biztosít. 

Minden mindennel összefügg. 

Az RA-ból való végleges gyógyulás eléréséhez a legfontosabb megtalálni a kiváltó okát. Ha megtaláltuk, akkor pedig kezelni, betartani az előírt életmódot, bármeddig is szükséges, hogy újra úgy élhesd az életedet, ahogy Te akarod! 

Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!