Mit tehetünk a fronthatások ellen?

2012.03.01 22:18

Magyarországon elég gyakoriak a különböző időjárási frontok. Vannak, akik észre sem veszik, az emberek 2/3-a viszont érzékenyen reagál. Egyesek a hidegfrontra, mások a melegfrontra vagy a kettős fronthatásra.

Egészséges embereknél is előfordul fejfájás, álmosság, fáradtság, kábultság, figyelmetlenség, türelmetlenség, de akinek eleve van valamilyen betegsége, vagy érzékenysége, méginkább ki van téve az időjárásváltozás okozta tüneteknek.

Leginkább a stresszes életet élők és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők vannak kitéve a fronthatásoknak.

Mit tehetünk ellene, mivel előzhetjük meg? Érdemes a megelőzésre koncentrálni, hiszen egy olyan hatásról van szó, ami rajtunk kívül állóan bármikor jöhet és a földrajzi helyzetünk miatt, akár szinte mindennapos problémává válhat.

1. Törekedjünk egy nyugodt, kiegyensúlyozott életet élni. Tanuljuk meg a stressz-kezelést.

2. Erősítsük az immunrendszerünket, igyunk sok folyadékot (napi 2-3 L), együnk teljes értékű ételeket és mozogjunk minden nap!

Amikor aktuálisan fennáll a probléma, nagyon figyeljünk a folyadékfogyasztásra, hiszen a meglévő fejfájáson, rosszulléten is azonnal segít. Fontos a folyadék minősége! Ilyenkor főként kerüljük a cukros üdítőket, fekete teát, kávét és az alkoholt. Igyunk tiszta, jó minőségű, szénsavmentes ásványvizet vagy tisztított vizet, hozzáadott cukor nélküli 100%-os zöldség- vagy gyümölcslevet, zöld teát, gyümölcs teát.

Fogyasszunk kálium és magnézium tartalmú ételeket: banánt, szőlőt, almát, burgonyát, olajos magvakat, babot, lencsét, sárgaborsót, szóját, spenótot, kukoricát, halat, 70% feletti kakaótartalmú csokoládét... :-)

Ha éppen megtehetjük: lazítsunk, pihenjünk, relaxáljunk, menjünk el egy jó masszázsra, kicsit kényeztessük magunkat. A legtöbben úgyis mindig rohannak, de ha a szervezet jelez, muszáj megpihenni és legalább akkor törődni magunkat, amikor figyelmeztet!

Az Artritiszes betegeknél akár hideg-, meleg-, vagy kettős front érkezik, amíg a betegség fennáll, tapasztalataim szerint elég erős hatással bír. Rossz közérzet, izületi- és izomfájdalom, a szokásosnál is nagyobb duzzanatok, izületi merevség akár napközben is.

A fennti tanácsokat javaslom itt is betartani és azon kívül nagyon jót tesz egy kellemes langyos zuhany, pihenés és a duzzadt területekre pl. jégzselé használata. Ahogy a betegség múlik, úgy szűnik a frontérzékenység is!

Emlékszem, tavaly nyáron, már órákkal a vihar érkezése előtt rosszul voltam, most hogy már rendbejöttem, a frontokat sem veszem észre. A hideg és meleg hőmérsékletet is bírom, nincs tőle fájdalom, duzzanat vagy merevség.

Tanulság: az alapbetegséget, az okot kell megszüntetni mindenkinél, egészségesen élni és akkor nyugodtan élhetjük a mindennapjainkat, nem számít, mi történik a légkörben! :-)