Mérges vagy? Méregteleníts!

2012.02.19 02:14

Egyre nagyobb léptekkel közeledik a tavasz!!!

Mi jut erről eszedbe? Napsütés, madárcsicsergés, színes virágok, friss levegő, felmelegedés, megújulás? Tisztaság, ragyogás, öröm...

Sorolhatnánk... csupa pozitív, csodás dolog! A természet megújul, számunkra is eljött az ideje! Mert közben ilyenkor vannak olyan gondolataink is, hogy: "-vajon hogy áll rajtam a kedvenc virágos szoknyám?" és a fürdőruhám??? Ruhapróba indul. Tükör. Hoppá, ezt nem tudom begombolni... vagy nem jön fel rám...

A legtöbb nő (és igen férfi!) számára is egy ilyen helyzet kellő motiváció ahhoz, hogy döntést hozzon: fogynom kell, leadok x kg-ot Húsvétig vagy xyz kg-ot a júliusi nyaralásig... na, de hogyan? Nem eszem, kevesebbet eszem, mostantól gyalog megyek a közeli boltba vagy veszek valami "bogyót" és majd az megoldja a dolgot és kész...

Ahányan vagyunk, annyiféle ötletünk, módszerünk, elképzelésünk van erről a témáról.

Ha nincs semmi olyan típusú betegségünk, ami befolyásolná a testsúlyunkat, pl.: hormonális-, pajzsmirigy-, emésztőrendszeri betegség, Arthritis vagy élelmiszer-allergia, akkor tulajdonképpen egyszerű matek az egész:

Ha bevitt napi kalória minusz elégetett kalória=0 (nulla), azzal tartod a súlyodat.

Ha többet viszel be, mint amit elégetsz, akkor hízni fogsz, ha kevesebbet, akkor fogyni!

Ha a fentiek közül van valamilyen betegséged, tapasztalatom szerint az egészséges életmódra való áttéréssel tudatosan kialakítható az a testsúly, amit szeretnél és a plusz jutalom, hogy egészséges is maradsz!

Réges régen, míg nem volt hűtőszekrény, sőt áram sem, téli szokás volt a disznóvágás, mert akkor a hidegben egy ideig el tudták tartani a húst, a kolbászt, töpörtyűt... Nem volt tartósítószer sem, csak a sózást és a füstölést ismerték tartósítási módként. Ezért tavaszra már biztosan kifogytak a húskészletek és érdekes módon a Keresztény egyházak is nagyjából ilyenkor, Húsvét előtt 6 héttel kezdik el a böjti időszakot,ami azt jelenti, hogy addig nem fogyasztunk húst.

Nevezzük böjtnek vagy méregtelenítésnek, az biztos, hogy összhangban áll a természettel és ilyenkor jó ötlet a szervezetünkben is nagytakarítást végezni, akár fogyni akarunk vagy hízni, akár Arthritiszünk van vagy más betegségünk, vagy teljesen egészségesek vagyunk!

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

  1. A takarításhoz is elengedhetetlen a víz! A legtöbb ember nagyon, de nagyon kevés vizet iszik, pedig a testünk kb. 70%-a víz és az oxigén után a 2. legfontosabb dolog számunkra, hiszen 2 napnál többet nem bírunk ki nélküle, nem éljük túl! Amikor Szépségklinikát tartok (bőrápolás és smink), azt látom, hogy a hölgyek 98%-ának vízhiányos a bőre. Ehhez a szervünkhöz jut el utoljára a folyadék, tehát ha szép, egészséges bőrt akarsz, igyál elég vizet! Mennyit? Testsúlyod tizedét szorozd meg 3,5 dl-el, ha 100 kg vagy= 3,5 L/nap, ha 50 kg vagy, akkor 1,75 L a napi MINIMUM! Ha sportolsz, akkor még több! A nyári melegben adj hozzá +1 Litert! Ha kávét vagy más koffein tartalmú italt is fogyasztasz, akkor minden csésze mellé igyál meg +1 pohár vizet, mert a koffein elvonja a vizet a szervezetből. Persze, az lenne az ideális, ha a méregtelenítés ideje alatt egyáltalán nem innál kávét. Tudom, hogy ez sokaknak nem könnyű lépés, én is kávé-imádó vagyok, de az egészségedért megéri!
  2. Rostok. Ha napi 4-5 adag zöldséget, 3-4 adag gyümölcsöt elfogyasztasz, jó úton jársz! 1 adag= 1 maréknyi ( a Te markod). Friss legyen, esetleg fagyasztott vagy aszalt, de semmiképpen ne konzerv, mert takarítani akarsz, nem tartósítószereket és cukrot bevinni! Együnk változatosan, ne mindig ugyanazt a zöldséget egész nap, hanem lehetőleg folyamatosan mást és különféle színekben! Ha salátát készítünk szintén hasznos, ha minden szín szerepel a tányérunkon:piros, sárga, zöld, fehér, lila, kék. Különösen jól méregtelenít a hamarosan kapható, szedhető medvehagyma és a már piacon pirosló retek!
  3. Vitaminok- és táplálkozáskiegészítők. Léteznek ú.n. Rosttabletták is. Hatékony kiegészítői, segítői lehetnek a méregtelenítésnek, ha megfelelő minőségűek!
  4. Méregtelenítő teák: zöld tea, csalán, zsurló (ha nem vagy rá allergiás) napi 2-3 csészével. Itt is vigyázni kell a minőségre, főként a zöld teánál, mert a környezetét tisztítja, vagyis fontos tudni, hogy hol termett! Édesítsd mézzel, steviával vagy xilittel (nyírfacukor), de a legjobb, ha nem is édesíted!
  5. Szauna! Nagyon kellemes módja a méregtelenítésnek! Heti 1x, 5 perc a szaunában, zuhany, újabb izzadás odabennt, újabb zuhany! A méreganyagok könnyen és gyorsan távoznak a szervezetünkből a magas hőmérsékleten, egyszerűen kiizzadjuk. Gyulladásban lévő szervezetnél, lázas állapotban, Artritiszeseknek, szívbetegeknek TILOS !!! Mindenki másnak melegen ajánlott! :-))) Nézd meg a cikk alatti videót egy érdekes szauna-esetről! :-)))
Mit ne fogyasszunk? -Finomított cukor, liszt, kávé, koffein tartalmú ételek, italok, alkohol, cukros üdítők, hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, italok, hús, feldolgozott élelmiszerek.

Mennyi ideig tartson a méregtelenítés? Az Tőled függ! Ha teljesen egészséges vagy, illetve nem vagy túl sovány, legyengült állapotban, nem szenvedsz vészes vérszegénységben, akkor évente 2x (tavasszal és ősszel is) érdemes egy 7-10 napos időszakot végigcsinálni. Ha még soha nem méregtelenítettél, akkor kezdd 1 nappal, vagy 1 hétvégével. Legyél kitartó, de ha nem bírod, vagy ha legyengült állapotban lévő vagy, akkor egészítsd ki a zöldség-gyümölcs napokat teljes kiőrlésű kenyérrel, vajjal, olívaolajjal, kókuszzsírral, barna rizzsel, kölessel, árpával, majd néhány nap múlva jöhetnek a halak, kemény sajtok és ha hozzászoksz, hogy csak teljes értékű, természetes táplálékot fogyasztasz, nem is fogsz visszatérni a korábbi ételeidhez, nem is fogod kívánni.

Már néhány nap után nagy változást, szinte megkönnyebbülést érzel majd, a szervezeted fellélegzik. Könnyebbé válik az anyagcsere és néhány kilótól megszabadulsz. Ha most túl alacsony a súlyod, ne aggódj, csak a mérgek távoztak és könnyebben fognak felszívódni, beépülni a szervezetedbe a tápanyagok, ezáltal javulni fog az állapotod!

Szóval, kezdd ezzel akár fogyni, hízni akarsz vagy egyszerűen egészséges akarsz lenni ! A hamarosan megjelenő (2013. március) eBook-ban elmondom a továbbiakat is, ami segíteni fog abban, hogy úgy alakítsd a testsúlyodat, ahogy azt Te akarod! Mindezt egészséges módon!

Ha bármi kérdésed van a méregtelenítéssel vagy bármi mással kapcsolatban, írj nekem! arthritismentor@gmail.com

 

Csodás tavaszt kívánok Neked! Edith :-)