HŐSÉG? RIADÓ! - Hogy lehet ezt kibírni?

2015.08.14 15:40
 
Írta: Borbély Edith 
 
 
Már napok óta irdatlan meleg van Magyarországon és még napokig az lesz. Nappal 36-38 C fok és éjjel sem hűl le 25 fok alá, ami még a teljesen egészséges, fiatal szervezetet is megviselheti, hát még az időseket, kisbabákat, krónikus betegeket, ezért fokozottan vigyáznunk kell magunkra! 
 
Az RA kapcsán nekem személy szerint pozitív tapasztalataim voltak azon a 2 nyáron, amikor még érintett a betegség: kevésbé merev ízületek, könnyebb mozgás, kisebb fájdalom, mint télen; de többen mondtátok, hogy nektek viszont sokkal rosszabb, mint a hideg. 
Ezért összeállítottam és pontokba szedtem azokat a dolgokat, amire fontos odafigyelnünk és ami megkönnyíti a tartós hőség elviselését mindenki számára.
 
 
Nézzük, hogy a hőséget hogyan lehet kibírni? Mit tegyél, mire ügyelj?
 
Hűteni kell magunkat, ez nem vitás! De hogyan?
 
  1. IGYÁL SOK VIZET!!! Az örök vesszőparipám és nem véletlenül! Az emberek nagy része és az RA-sok 99,99%-a nem fogyaszt elegendő folyadékot, tiszta vizet! Pedig nagyon, de nagyon fontos! Alap, hogy a testsúlyod 3,5%-ának megfefelő liter vizet igyál meg minden egyes nap! Ha nem egy átlagos, vagy otthonülős napod van, hanem többet mozogsz, melegebb van, hőemelkedésed vagy lázad van, gyulladás van a szervezetedben, akkor növelni kell ezt a mennyiséget! Ilyenkor egy felnőttnek a szokásos kb. 2 L víz helyett akár 3-4 L-t, vagy akár ennél többet is meg kell innia! A folyadék ugyanis hidratálja, hűti a szervezetet. A tiszta (tisztított) vizen kívül igyunk frissen préselt, facsart gyümölcs- és zöldségleveket, turmixokat, cukormentes szörpöt, limonádét, növényi tejeket, gyümölcsteát, zöld teát, menta teát, gyógyteát. Kerüljük viszont a cukros üdítőket, a koffein tartalmú italokat (kóla, kávé, fekete tea) és az alkoholt, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből! 
  2. EGYÉL MAGAS VÍZTARTALMÚ, HŰSÍTŐ, TÁPANYAGBAN GAZDAG ÉTELEKET! A melegben nem csak a vizet, hanem az ásványi sókat is kiizzadjuk, ezért ezeket is muszáj pótolni! Célszerű a napi táplálékunk legalább 50%-át főként nyers zöldségekből, gyümölcsökből fogyasztani; ezen kívül teljes értékű gabonák, olajos magvak, halak- és tenger gyümölcsei tehetik ideálissá a táplálkozásunkat. Kifejezetten ajánlott a hűsítő hatású ételek fogyasztása, mint pl.: dinnye, déli gyümölcsök (citrusok, ananász, kivi), eper, cseresznye, meggy, málna, szeder, ribizli, uborka, saláták, levelesek, menta, citromfű, koriander, édeskömény, élőflórás natúr joghurt, kefír, aludttej, édes paprika, paradicsom, olívaolaj, árpa, rozs, tönkölybúza, barna rizs. Nyers zöldséget, gyümölcsöt nemcsak önmagában elrágcsálva fogyaszthatunk, hanem készíthetünk ízletes salátákat, nyersen hideg gyümölcsleveseket, zöldségleveseket, turmixokat, cukormentes házi fagyit, jégkását, de akár még finom sütiket is!  Fontos, hogy kerüljük a zsíros, fűszeres, nehéz ételeket és a melegítő hatású ételeket, fűszereket, mint pl.: zab, köles, hajdina, hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), kukorica, zeller, gyömbér, chili, bors, erős paprika és minden csípős fűszer), hagymák, fahéj, szegfűszeg, méz. 
  3. NE ERŐLTESD MEG MAGAD! Úgy értem, ne végezz megerőltető testmozgást, most a pihenéshek van itt az ideje! Ha teheted, ebben az időszakban ne végezz megerőltető munkát, és a testmozgás szükségletedet könnyű sétával, úszással elégítsd ki.  
  4. HŰSÖLJ! Ha teheted, ilyen hőségben napközben (főként 10-15 óra között) ne tartózkodj a szabadban, főleg ne a tűző napon! Ha lehet, vonulj vissza a hűvös lakásba vagy irodába. Nappal érdemes besötétíteni (főleg, ha déli fekvésű és betűz a Nap) és a szellőztetést pedig estétől kora reggelig bezárólag végezni, amikor hűvösebb, frissebb a levegő. Jó ötlet a frissen mosott, nedves függönyt feltenni a lakás enyhe párásítására, hűsítésére. Ha légkondícionált a lakásod, akkor nem gond hűvösen tartani, de 1-2 ventilátor is sokat segíthet. Ahol ilyen berendezések vannak, mindig ügyelj arra, hogy ne érje a hűs levegő közvetlenül az ízületeidet és ne legyél huzatban, mert így nagyon könnyen meg tudnak fázni és az hátráltathatja a gyógyulást, növelheti a fájdalmakat. Érdemes naponta akár többször letusolni nem jéghideg, hanem langyos vízben; de az arc, nyak, tarkó, kezek karok hideg vízzel való felfrissítése is sokat segít, ha éppen másra nincs lehetőség. 
  5. HŰTSD LE A ÍZÜLETEKET! Amikor az ízületeid merevek és hidegek, akkor melegíteni kell őket. Amikor duzzadtak, merevek és melegek, forrók, akkor hűteni. Fontos, hogy ezt óvatosan, kíméletesen tegyük. Például a duzzadt térdedre rátehetsz egy csomag mirelit borsót is, de csak pár percre és ne közvetlenül az ízületre, mert az rosszat tesz neki. Hideg vizes borogatást is használhatsz, de ne legyen túl hideg! Ami nekem nagyon bevált, az a hűsítő hatású lóbalzsam. Vicces neve arra utal, hogy eredetileg lovak számára állították össze, de amit az üzletekben kapsz, az már emberek számára készült. A jégzselé is jó, ugyanúgy hűsít, de a lóbalzsam pluszban olyan gyógynövényeket tartalmaz, amelyek segítenek a kezelt terület gyógyulásában. A másik nagyon szuper készítmény a fekete nadálytő kenőcs (a Herbáriás a legjobb), szintén hűsít és nagyon jó hatással van a fáradt, merev, duzzadt ízületekre. 
  6. ALUDD KI MAGAD! Sokan vannak, akik nem tudnak aludni éjszaka ebben a melegben. Én szívem szerint nálunk is bevezetném a sziesztát, mint a mediterrán országokban, ahol a déli órákban minden bezár, mindenki hazamegy, megebédel és szundít egyet... :-)  Na, de amíg nem én vagyok a miniszterelnök(asszony), addig maximum azt tudom javasolni, hogy amikor hazaérsz, dőlj le legalább fél-1 órára- meglátod, milyen frissen, üdén fogod tudni folytatni a napot! 
  7. ÖLTÖZZ TERMÉSZETESEN, KÉNYELMESEN! Nagyon sokat számít, hogy milyen anyagú és szabású ruhát viselsz a melegben. Kerüld a műszálas, szűken szabottakat; vegyél fel jól szellőző, természetes alapanyagú (pl. pamut, len), bő szabású, szellős ruhát. Kerüld a sötét színeket, mert magukba szívják a meleget; hordj fehéret, világosakat! 

Vigyázzatok magatokra és kitartás, hamarosan érkezik az enyhébb időjárás!