Felkészülés a télre

2012.10.09 20:13

 

 

Kezd lehűlni a levegő, tegnap éjjel már fagy is volt. Előkerülnek a pulóverek, kabátok, csizmák. Leteszteljük a fűtést, az autó téli gumiját... készülünk a télre.

De vajon felkészítjük-e a szervezetünket? Hiszen köztudott, hogy ilyenkor jön sokak számára a megfázásos, orrfújós vagy influenzás időszak.

Mit tehetünk, hogy idén nátha és influenza nélkül éljük át az őszt és a telet?
1. Ne várjuk, hogy megfázunk vagy elkapjuk a vírust! Vannak, akik abban hisznek és azt mondogatják, hogy "minden télen megbetegszem". Hidd el, sokkal jobban jársz, ha mostantól abban hiszel, és azt mondogatod, hogy "minden telet egészségesen élek meg"! Most biztos van, aki azt gondolja: "na, nehogy már  ezen múljon, ezt nem hiszem el..." Mi lenne, ha inkább kipróbálnád? Pozitív elvárással!!!
2. A mentális felkészülésen túl, természetesen a fizikaira is szükség van! Akárki, akármit mond: erősítsd az immunrendszeredet! Ahogy azt mindenki tudja, az immunrendszerünk feladata, hogy megvédjen minket a nemkívánatos dolgoktól, vírusoktól, káros baktériumoktól. Ha az immunrendszerünk gyenge, nincs ami megvédjen minket a megfázástól vagy a fertőző betegségektől.

A Rheumatoid Arthritis egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszerünk valamilyen hatásra (genetika+ környezeti) egyszer csak eltévesztette a célt és a saját szervezetünk ellen fordult. Ezért gondolja azt az orvostudomány (nagy része), hogy akkor a megoldás kizárólag az immunrendszer gyengítése lehet.

Természetesen nálam is ezzel az eszközzel akartak élni, egy úgynevezett "bázis kezelés" részeként. Amikor hazavittem a felírt recepteket és elolvastam az interneten, hogy mik is ezek és hogy többek között az immunrendszerem gyengítése a céljuk, akkor döntöttem úgy, hogy én ezt semmiképpen nem szedem be! Egyszerűen arra jutottam, hogyha beszedném, akkor mostantól még jobban ki lennék téve mindenféle fertőzésnek. Ezt egyébként le is írják a tájékoztatóban, de olyan módon, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga és nem pedig nagyon kockázatos. Pedig legyengült immunrendszerrel nem csak könnyebben kaphatsz el bármilyen fertőző betegséget, hanem a szervezeted sokkal nehezebben bírkózik meg vele.

A másik dolog, amit végiggondoltam, hogy hogyan gyógyultam meg a másik autoimmun betegségemből. Élelmiszer allergiám volt 17 éven keresztül. Nagyon súlyos volt, többször kerültem életveszélyes állapotba. Szedtem gyógyszereket rá, de mégis alig volt étel, amit megehettem anélkül, hogy ne jelentek volna meg kiütések a testemen, ne dagadt volna be mindenem, akár a fulladásig.

Aztán elkezdtem szedni 2 féle vitamin készítményt, amit Ausztriából kértem egy barátunktól, de pár éve már itt is lehet kapni őket. Az egyik multivitamin, a másik kalcium-magnézium. Nem tudtam, hogy ez segíteni fog; de gondoltam, hogy a kalcium hasznos lehet, mert azt szoktam vénás injekció formájában kapni, amikor kezdett veszélyes lenni az állapotom és gyorsan kellett valamit tenni.

Akkor még nem tudtam sokat arról, hogy milyen vitaminokat lehet kapni, mit kéne szednem és hogyan válasszam ki a megfelelő márkát. Hamarosan erről a témáról is írok egy részletes cikket, hogy segítsek könnyebben kiigazodni a rengeteg választási lehetőség között.

Folyamatosan szedtem ezeket és semmi mást nem változtattam az életmódomon. Egyre ritkábban kellett gyógyszert bevennem, aztán már elég volt napi 1; és így folyamatosan elhagyhattam. Ennek már több, mint 10 éve! Az immunrendszerem enyhe, de folyamatos erősítésével 10 éve semmi tünetem és BÁRMIT ehetek! És ugye, 10 év már nemcsak tünetmentesség? Megggyógyultam!!!

Szóval azt gondoltam, ez most is beválik! Egy kedves barátom állapotfelmérést követően megerősített ebben és megbeszéltük, milyen táplálkozás, milyen táplálkozáskiegészítők és milyen egyéb életmódbeli változtatások segíthetnek.

Nagyon rossz állapotban voltam ekkor már, ezért nagyobb mennyiségű vitamokra és kiegészítőkre volt szükségem az elején. Aztán ahogy jobban lettem, fokozatosan csökkentettem a mennyiségeket és ma már egy egészséges embernek ajánlott mértéket követek. Hiszen egészséges vagyok!

Nézzük meg, Te mit tehetsz az immunrendszered erősítése érdekében és hogyan készülhetsz fel a legjobban a télre:
  • Aludj legalább 8 órát éjszakánként
  • Igyál elegendő folyadékot (részletek a korábbi cikkeimben)
  • Egyél minden nap 5 adag (maréknyi) lehetőleg friss zöldséget, gyümölcsöt. Ha ezt nem tudod megtenni, egészítsd ki jó minőségű vitaminokkal, növényi tápanyagokkal. Ha ismered a "szuperételeket", fogyaszd őket! Ha nem, iratkozz fel a Hírlevelemre! (Hamarosan egyben is elérhető lesz a sorozat)
  • Mozogj! Sétálj, tornázz, ússz... végezz az állapotodnak megfelelően valamilyen mozgást, de rendszeresen! Friss levegő, napsütés!
  • Pozitív gondolkodás, jókedv! Mosolyogj, nevess sokat! Legyél vidám társaságban, nézz vígjátékokat! Élvezd az életedet akkor is, ha vannak nehézségeid, kihívásaid (ha hiszed, ha nem: mindenkinek vannak) ; vagy akár fizikai fájdalmaid. A nevetés által létrejövő endorfin az egyik legjobb fájdalomcsillapító!

 

Milyen extra segítőid lehetnek még? Akkor is bevetheted az alábbiakat, ha megelőzni akarsz és akkor is, ha már begyűjtöttél valami téli nyavalyát! :-)

Természetesen a C-vitamin! Nagy vita van arról, hogy mi a megfelelő mennyiség. A mennyiségnél fontosabb kérdés a minőség! (következő cikk!) Én napi 240 mg, nyújtott hatású, organikus C-vitamint szedek. 8 órán keresztül, folyamatosan ellátja a szervezetemet vitaminnal. Korábban 60 mg-ot szedtem és határozottan észreveszem a különbséget, mióta ezt szedem. Sokkal fittebb vagyok! Érdekes, hogy először a kiegészítőt írtam és nem a C-vitamint tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket. Én nagyon szeretem őket, de annyira kiszámíthatatlan, hogy mire ideér hozzánk, mennyi vitamin van egy narancsban, mandarinban, ananászban, almában. De azért télen napi fél kg mandarint meg szoktam enni minden nap! Plusz 1 kivi, 1 alma, kis citromlé a salátára... :-)

A cink szintén kiváló immunerősítő és azon felül, hogy megszépíti, megerősíti a hajadat, körmeidet, a megfázás leghatékonyabb megelőzője, igazi akadálya is egyben! Megtalálható például a lencsében, tojássárgájában, tökmagban, napraforgómagban, zabpehelyben. De kiegészítőként is kapható.

A Fokhagyma! Fantasztikus immunerősítő, baktérium- és vírusölő! Úgy is hívják: az orosz penicillin! Szereted, de nem bírod az illatát? Amikor elmodtam az egyik orvosomnak, hogy fokhagyma-koncentrátumot szedek, csodálkozva kérdezte, hogy lehet az, hogy nem lehet rajtam érezni? Mert akik ilyen mennyiségben (25 dkg!/ tabletta) szedik, azoknak még a bőrük is ettől "illatos"! Azért, mert amit én szedek, nem a gyomorban, hanem az emésztőrendszer alsóbb részében oldódik fel!

Mivel sok olasz/ olaszos ételt főzök, így ebben a formában is rendszeresen fogyasztom. Egy dologra fontos odafigyelni: magyar fokhagyma legyen, amit az ételeidbe használsz!

Hagymafélék! Vörös-, lila-, póréhagyma... nyersen, sütve, levesként... stb.

Méz! Akác-, erdei-, virág-, gesztenye-, bodza-, bármilyen méz, amit szeretsz! Tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel.

Propolisz vagy propolisz tartalmú méz! Csodálatos gyógyhatása van!

Echinacea, magyarul bíbor kasvirág! Ez kiválóan gyógyítja az influenzát is, de nem szabad folyamatosan szedni, mert annyira felerősíti az immunrendszert! Max. 2 hétig, utána szünetet kell tartani!

Gyömbér! Immunerősítő, vírusölő; csökkenti a hányingert, a gyulladást és az izületi fájdalmakat! Terhes nők kivételével mindenkinek ajánlott!

Természetesen nem egyszerre kell most mindegyiket fogyasztanod. Nem is lenne megoldható. Kiegyensúlyozott táplálkozás, egészséges életmód kereteibe illesszd be a fennti immunerősítőket. Ha személyreszabott tanácsra van szükséged, ide írj: arthritismentor@gmail.com    Edith

 

Használjuk a természet gazdag patikáját, készüljünk fel és élvezzük a téli időszakot erőben, egészségben!