Artrózis vagy Artritisz?

2016.04.06 05:00

Írta: Borbély Edith 

 

Az ízületi betegségeknek sok fajtája van, ezeket 2 nagy csoportba soroljuk: vannak kopásos eredetűek, melyeket Magyarországon Artrózisnak (Arthrosis) nevezünk és vannak autoimmun eredetűek, melyeket Artritisznek (Arthritis). A kezdeti tünetekben sok hasonlóság lehet, de bármilyen ízületi problémát észlelünk, fontos minél előbb kivizsgáltatni, hiszen az idő tényező sokat számít, akár "csak" kopásról vagy akár egy autoimmun betegségről van szó. Nézzük meg, milyen jellemző tünetekkel jelentkezhetnek.

 

Az Artrózis (latin neve OsteoArthritis) ízületi porckopást jelent. 

Jellemzően idős korban vagy fokozott, erőteljes igénybevétel következtében alakul ki (például sportolóknál, erős, egyoldalú fizikai munkát végzők esetében, de a túlsúly is kockázati tényező). 

Legtöbbször egy ízület érintett, az, ami a legjobban igénybe van véve. Kiváltó ok lehet még, ha az ízület felépítése eltér a normálistól; például a csípőben kialakuló ízületi kopás esetében a gyermekkori csípőficam, szűk csípőízületi rés. 

Jellemző tünetei:

- ízületi kopás

- fájdalom, ami főként terhelésre jelentkezik (ha nyugalomban is fájdalmat érzünk, az gyulladásra utalhat)

- gyakran érzékeny időjárásváltozásra, frontokra

- az ízület rugalmatlansága, nehéz mozgatás

- duzzanat, 

- a reggeli ízületi merevség csak rövid ideig, max. 15 percig tart 

Tapasztalatom szerint, az időben kivizsgált ízületi kopás pihenéssel, gyógytornával, megfelelő mozgással, túlsúly esetén testsúlycsökkentéssel, folyadékfogyasztással, az ízületek építését és "olajozását" segítő táplálkozáskiegészítőkkel  helyreállítható. 

 

Az Artritisz

Autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az ember saját immunrendszere támadja meg a szervezetét. Nem az immunrendszer túlműködése, hanem téves működése okozza a bajt. Több mint 100 fajtája van, különböző tünetekkel és más-más szerveket érintve. Tehát nem csak az ízületeket érinti, hanem az egész szervezetet, úgynevezett szisztémás betegség. 

Legismertebb fajtái: Rheumatoid Arthritis (RA), Köszvény, Bechterew-kór, Sjögren-szindróma, Arthritis Psoriatica (pszoriázisos), Juvenilis Arthritis (gyermekkorban kialakuló forma). 

Az RA leginkább a fiatalokat érinti, akár már sajnos egész kicsi babákat is, de a leggyakoribb a 30-40 éves korosztályban, 80%-ban a nők között. 

Kezdeti tünetei

- jellemző az általános rossz közérzet

- hőemelkedés, láz

- izomlázra emlékeztető érzés

- gyengeség, állandó fáradtság, levertség

- étvágytalanság

- hirtelen fogyás

- az ízületek fájdalma

- az ízületek duzzanata, meleg érzete, 

- az ízületek reggeli merevsége, legalább 1 órán át, de akár egész napos is lehet

- nehéz, akadozó mozgás

- ízületi kopás

- jellemző még, hogy az ízületekben szimmetrikusan jelentkeznek a tünetek: bal térd-jobb térd, jobb váll-bal váll... stb.

A laboreredményben a reumafaktor nem mindenkinél mérvadó, viszont a magas CRP, vérsüllyedés a gyulladás meglétét jelzi és a többi tünettel együtt, alátámasztja az Artritisz diagnózisát. 

Az Artritiszben nem elegendő az ízületek állapotának helyreállítása, mint az Artrózis esetében. A teljes, végleges gyógyuláshoz fontos megtalálni, hogy mitől alakulhatott ki a betegség és ezt a kiváltó okot megszüntetni. Egy következő cikkben fogok írni a lehetséges testi szintű okokról, 2 olyan információval is, amit a könyvem még nem tartalmazott! 

 

Tartsatok velem!  

 

Borbély Edith

Arthritis Mentor, az Artritiszesek Életmód- és Táplálkozási Tanácsadója