A hideg és az ízületek- melegítsd fel magad!

2012.02.09 22:59

Tél van és nem is akármilyen. Már 25 éve nem volt ilyen hideg. E pillanatban, itt Budapesten -16 C fok van! 
 
Én úgy néztem az idei tél elé, hogy meglátjuk, hogy fogom bírni és ha olyan lesz, mint tavaly, amikor már kisebb lehülésekre is iszonyú fájdalommal reagáltak az ízületeim, akkor megkeresem a módját annak, hogy legalább télre valamilyen melegebb éghajlatra költözzek. Úgyhogy nem véletlenül írtam a Facebookon a behavazott Horvátországról és egy még távolabbi, de ilyenkor nyári meleget biztosító államról... teljesen komolyan gondoltam. Én nem vagyok mazohista és másfél év 24 órás fájdalom elég volt ahhoz, hogy akár el is költözzek. De hála Istennek, már annyira jól vagyok, hogy ez az időjárás meg sem érint, semmilyen hatással nincs rám. Számomra ez mégegy bizonyíték, hogy meggyógyultam.
 
Az artritiszre sajnos abszolút jellemző, hogy a túlzott hideg, a nagyfokú hirtelen lehülés, a szél fájdalmat, duzzanatokat, ízületi merevséget, levertséget okozhat a betegek számára.

 

Ha ez Téged is érint, mit tudsz tenni, hogyan tudsz védekezni ellene?

 

1. Öltözz fel nagyon melegen, rétegesen!
Persze, főleg nekünk nőknek okozhat gondot, hogy csinosak is legyünk és ne is fázzunk meg. De legyen első az egészség! Lehet jól felöltözve is nőiesnek lenni, egyébként meg úgyis a tavasz a virágzás ideje... :-) Lehet kapni külön derékmelegítőt, térdmelegítőt, harisnyanadrág vagy leggings vastag zoknival, sapka, sál, kesztyű... szóval vegyél magadra mindent... :-) Még mindig jobb, mint fájdalommal élni!
 

2. Használj melegítő hatású kenőcsöket! 

Mielőtt elindulsz othonról, kend be a térded, bokád, lábad, kezeidet és főleg a számodra érzékeny területeket. Nagyon jó a Sportkrém, Melegítő Lóbalzsam, a rozmaring tartalmú krémek és a kapszaicin (paprika-kivonat) tartalmú kenőcsök ( pl. Nicoflex). Ezeket máskor is célszerű használni, ha izomfájdalmaid vagy izomlázad van, vagy bemelegítésként, az izmok felmelegítésére. Ezek mind gyógynövénytartalmú készítmények. A paprika-kivonattal légy óvatos! Azonnal moss kezet a használata után, és nehogy a szemedhez nyúlj!
 
3. Amint hazaértél, kézmosás meleg vízben. 
A víz annyira legyen meleg, ami Neked kellemes; semmiképpen ne legyen forró és 1-2 percig folyasd a kezedre, hogy felmelegítse(n). De a legjobb egy kellemes zuhany, ami még masszírozza is a tested; vagy egy meleg fürdő egy kis kényeztetéssel, illóolajokkal, gyertyákkal...
 
4. Igyál vagy egyél valami meleget!
Gyógyteát, gyümölcsteát, forró csokit, forralt bort, egy forró levest. Így már belülről is átmelegszel.
 
5A tél folyamán fogyassz melegítő hatású ételeket, fűszereket! 
Ilyen például: dió, mogyoró, napraforgómag,  gyökérzöldségek (répa, fehérrépa, cékla, karalábé), gyömbér, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma, kapor, káposzta, savanyú káposzta, szárazbab, méz, méhpempő, rizs, köles, hajdina, zab, tönkölybúza, szezámmag- és olaj, sütőtök, édeskömény;
ánizs, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, bors (fekete,fehér), ecet, fahéj, fokhagyma, ginzeng, koriander, kömény, mustár, petrezselyem,  szegfűszeg, vízitorma, wasabi, chili, erős paprika, curry;
hibiszkusz-, a kakukkfű-, a gyömbér-, a galagonya-, a fekete üröm-, és az eukaliptusz-tea; vörösbor.
A vörös húsok (sertéshús, marhahús, vadhúsok, kacsa, liba) is melegítő hatásúak, de akinek Arthritis-e van, vagy bármilyen gyulladás a szervezetében, nem javaslom semmilyen hús fogyasztását! Csak nagyon ritkán és kis mennyiségben. Magas gyulladás esetén egyáltalán nem! Ez esetben fontos a B12 vitamint (organikus) táplálékkiegészítő formájában pótolni; mivel ez a vitamin csak tojásban, tejben és májban található meg a húson kívül!
 
6. Használd ki a táplálékkiegészítők erejét!
A melegítő ételek közül jónéhány elérhető táplálékkiegésztőként is. Én például így fogyasztom a fokhagymát és a gingko bilobát ginzenggel. A gingko biloba segíti a végtagok és az agy jobb vérellátását! A ginzeng pedig fiatalon tart! :-)
Ilyenkor különösen fontos, hogy plusz segítséget adjunk az izmaink és az ízületeink megfelelő működéséhez. Ezért szedek magnéziumot és glükozamint!
 
7. Télen is igyál elegendő folyadékot!
Nem csak a nyári hőségben, de a téli hidegben is meghatározó a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása! Azzal a különbséggel, hogy ilyenkor a meleg folyadék ajánlott! Ha hideget iszunk, akkor a szervezetnek azt fel kell melegítenie és emiatt lehűti a testünket! Mi pedig nem lehülni akarunk, hanem felmelegedni.

Mennyit igyunk? Testsúlyunk minden 10 kg-jára számítsunk 3,5 dl vizet! Ha koffein tartalmú italokat (teát, kávét), vagy esetleg alkoholt iszik valaki, kétszer annyi tiszta vízzel tudja pótolni az általuk okozott folyadékveszteséget!

 
8. Mozogj! 
Egy kedves ismerősöm szerint van egy régi orosz mondás, ami így szól: "ha megállsz- megfagysz!" Ezt nyilván a nagy orosz télben találták ki, de a kevésbé zimankós országokban is megállja a helyét. Fontos, hogy ilyenkor is tornázz, ússz, sétálj; minden napra legyen valamilyen testmozgás. Előtte és utána is streching-elj, magyarul nyújts, masszírozd át magad! 
Ha a hideg időben kinnt kell állnod egy ideig, mert buszra vársz, vagy valakire, akkor se állj mozdulatlanul! Mozgasd az ujjaidat, kezeidet, sétálj, lépegess... egyet jobbra, egyet balra... :-) Akinek bármilyen ízületi betegsége van, még fontosabb, hogy mozgásban maradjon!

 

Vigyázzatok magatokra! Kitartás, mindjárt itt a tavasz!